top of page

TRPTK en de kern van muziek

In deze column heb ik het bijna altijd over hifi componenten die meer laten horen en/of zien dan apparaten van bedenkelijker kwaliteit. Combineer goede kwaliteit met gebruiksvriendelijkheid en een mooi uiterlijk, dan heb je de ingrediënten van een echt speciaal product. Wat we soms uit het oog verliezen is waar het allemaal om te doen is; het genieten van muziek.

Je ontkomt er eigenlijk niet aan dat in de ontdekkingstocht naar de betere audioapparatuur je je ook zal gaan verdiepen in de kwaliteit van een muziekopname. Uiteindelijk kom je dan uit bij het vraagstuk hoe de kern van muziek gevat wordt. Door de discussie over MP3 weten we dat het formaat heel handig is om enorm veel muziek zo min mogelijk ruimte in te laten nemen, maar dodelijk is voor de audiokwaliteit.


Grof gezegd gaat 90% van de informatie op de originele master opname verloren bij deze compressietechniek.

Hoe leuk is het dat we in Nederland een muzieklabel hebben dat precies het tegenovergestelde doet. Onder leiding van recording & mastering engineer Brendon Heinst streeft het label TRPTK ernaar muziek in de meest pure vorm vast te leggen. Het eindresultaat vind je op (Super Audio) CD’s, elpees, bij streamingproviders en op hun downloads. Aan de bron staan de opnametechnieken van Brendon en zijn team. Het begint bij de bijzondere opstelling van hun microfoons en eindigt bij het masteren (in stereo en surround) gebruik makend van hoogwaardige audiosystemen. Uniek voor niet alleen Nederland, maar de hele wereld zijn hun 32bit Floating Point DXD master opnames.


Met Digital eXtreme Definition wordt audio gesampled op 352,8kHz (8x meer dan op CD) en wordt muziek natuurlijker en dynamischer weergegeven. Een 24bit fixed-point opname is al vele malen beter dan de 16bit variant, de 32bit floating-point techniek gaat daar nog eens ver overheen. Mathematisch kan deze techniek het meest efficiënt overweg met grote hoeveelheden (audio)data. Zeg maar van vallend grassprietje op een vers laagje sneeuw tot supernova explosie. Als je dan niet de kern van muziek kan vatten, weet ik het ook niet meer. Kijk voor meer informatie op www.trptk.com


7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page