top of page

Tai Chi Chuan geeft het goede voorbeeld

Terwijl de sluitingsdatum van het spektakel dat Floriade heet minder dan een maand van ons verwijderd is, en op hun website een countdown te zien is, is er één plek op de Floriade waar de tijd stil lijkt te staan. We nemen een kijkje op kavel 96 waar de woorden stiltegoed, bezinning en beweging een introductie vormen voor de wereld van Tai Chi Chuan, de eeuwenoude Chinese bewegingskunst en ontspanningsleer.


Iedereen had er zin in

Zoveel als er te doen is geweest om dit enorme evenement, waren er toch spannende momenten. Vooraf, tijdens en waarschijnlijk ook na. Het niet (tijdig) afkomen van plantsoenen, tegenvallende bezoekersaantallen, hoge entreekosten, verre parkeerplaatsen, bureaucratische inborst en almaar stijgende begrotingen deden het imago geen goed, en zorgde voor een voile van negatieve berichtgeving die het pure van de expo enigszins bezoedelde. Want vergis je niet, de kern van de Floriade is er eentje om in je hart te dragen. Tuinen vol innovatie en inspiratie. Vol vernieuwing, groene kunst, en lekker eten. De duurzaamheid verheven tot kunst. Heel de regio heeft er jaren aan meegewerkt en doet dat nog steeds. Van grote reclameborden langs de snelweg tot een Fototentoonstelling in hartje Almere Haven met als thema ‘Vergankelijkheid en de Floriade’. Iedereen had er zin in.

Eén les doet al wonderen

Zo ook leraar Rui Bandeira, eigenaar van de School voor Tai Chi Chuan in Almere en niet te vergeten zijn assistent. Achteraf zou je kunnen stellen dat alle managers, marketeers, fluenz’ en journalisten die verbonden zijn geweest bij de realisatie van en berichtgeving over de Floriade eigenlijk verplicht een (gratis) proefles bij Rui hadden moeten volgen. Want ook dat kan op de Floriade. Zelfs als je zijn locatie op de Floriade (kavel 96) nadert, en een groep van zijn leerlingen de sierlijke bewegingen van de docent ziet volgen, word je al bevangen door de sereniteit die het Tai Chi Chuan uitademt. Het volgen van slechts één les had al heel wat rust kunnen brengen.



Tai Chi Yang-stijl

Zonder dat je het beseft heb je in de vorige alinea al kennisgenomen van het belangrijkste dat Tai Chi Chuan te bieden heeft: een staat van innerlijke rust, bereikt door het uitvoeren van een eeuwenoud spel van bewegingen. Tai Chi Chuan stimuleert als het ware het in ons lichaam aanwezige energetische systeem en brengt met ontspannende bewegingen het lichaam beter in balans met de geest. De Tai Chi Chuan School van Rui doceert de originele Yang-stijl en richt zich op drie elementen, te weten persoonlijke gezondheid, meditatie en vechtkunst. Hiermee verbindt de Yang-stijl haar Tai Chi Chuan met taoïstische gezondheidsoefeningen en de wereld van ‘martial arts’ oftewel kunst van de oosterse vechtsport. Volgens sommigen lijkt Tai Chi Chuan ook echt op Kung-Fu, zij het in slow motion. Kijk maar eens als de groep de ‘Fighting Form’ demonstreert, dan zul je zien hoe meditatie en beweging sierlijk hand in hand gaan.


Master Chu

De Tai Chi Yang-stijl is ontwikkeld door de Yang familie in de eerste helft van de 19e eeuw in China. Meester Chu King-hung, zoals hij voluit heet, kreeg de opdracht van zijn meester om de Yang-stijl te doceren in Europa. Via de International Tai Chi Chuan Association (ITCCA) leidt hij leraren op die vervolgens in hun regio volgens deze stijl mogen lesgeven. Op deze manier weet Meester Chu op bijzondere wijze de culturele kloof tussen China en Europa de overbruggen en heeft hij de weg van zijn Tai Chi Chuan onderverdeeld in zes innerlijke principes.

Leraar Rui Bandeira

Zoals de naam al doet vermoeden, is Rui niet afkomstig uit ons kikkerlandje, maar uit Brazilië, enerzijds bekend van de oerwouden, de stranden, en het carnaval, met aan de andere kant van de medaille de Favela’s, corruptie en criminaliteit. Het was op zijn 28e (ruim 30 jaar geleden) dat Rui voor het eerst in contact kwam met deze bewegingskunst. Het was juist dat sierlijke dat hem veel meer aanstond dan het in Brazilië zo populaire Capoeira. Het bleek de perfecte leeftijd te zijn, omdat iemand rond de 30 veel beter de rust kan omarmen en de waarde ervan kan inzien. Het was zijn verhuizing van de miljoenenstad Rio naar het ieniemienie dorpje Caraiva dat voor een pauze in zijn Tai Chi Chuan loopbaan zorgde, maar een definitief afreizen naar Amsterdam zou later bepalend zijn voor het starten van zijn Tai Chi Chuan School. Het vinden van balans is hier een belangrijk gegeven. Rui vond zijn eigen innerlijke balans in Amsterdam en wist dat via Tai Chi Chuan naar buiten te kanaliseren. Een zeer belangrijke eigenschap voor een leraar.



Perfecte voedingsbodem

Het volgen van de natuur is iets dat Rui zichzelf heeft geleerd in Caraiva. Zonder het zichzelf goed te beseffen, legde hij de perfecte voedingsbodem voor zijn tocht in de leer van de Tai Chi Chuan. Hij begon bij beëdigd Tai Chi Chuan leraar Martin Klett van de ITCCA in Amsterdam, om na jaren van Tai Chi Chuan lessen klaar te zijn om een eigen school in Almere te stichten. Het mooie van het leraar zijn, is dat het ook de volgende fase in de Tai Chi Chuan inleidt. Je moet in staat zijn om naast de lichamelijke en geestelijke rust ook het flamboyante van de ontspanningsleer over te kunnen brengen. Niet alleen de bewegingen zelf, maar ook de benamingen hebben een flamboyant karakter, iets extroverts. De tegenstellingen zijn echter schijn, en veel meer een uiting van het yin en yang, hard en zacht, vol en leeg en inspanning en ontspanning wat eraan ten grondslag ligt.

Fighting Form

Naast de ontspanningsleer die Tai Chi Chuan is, met veel aandacht voor de natuur, de energiebanen buiten en in het menselijk lichaam en het vinden van de ultieme balans, wordt Tai Chi Chuan wel eens als naar binnen gerichte, zachte vechtkunst omschreven. Als je de Fighting Form ziet, een element dat pas na jaren training echt goed beheerst wordt, begrijp je dit onmiddellijk. Het Tai Chi Chuan is een wereld van levensenergie (Chi) en energiebanen, die door bewegingen, meditatie en massage geactiveerd worden. Feit is dat een geoefend Tai Chi Chuan beoefenaar, bijna niet van zijn plaats te duwen is. Alsof zijn voeten in de aarde geworteld zijn. Weer is daar die zo belangrijke balans, maar dan geëxternaliseerd.


De essentie van natuur en balans

Het mooie nu is dat als je Rui en zijn leerlingen in actie ziet op de Floriade, je getuige bent van een fenomeen dat de Floriade wel heeft willen, maar niet heeft kunnen omarmen. Veel andere initiatieven op de Floriade zijn vertaald naar (te) grote projecten, waar de essentie soms uit het oog verloren is. En dat is precies wat het Tai Chi Chuan van Rui wel presteert. Tai Chi Chuan toont met groot gemak het belang van de natuur, het duurzame en de omgang ermee aan. En het is nog gezond ook. Wat wil je nu nog meer?

Wil je ook een gratis proefles of zoek je meer informatie over Tai Chi Chuan, kijk dan op:

www.itcca.nl/almere

www.floriade.com/nl/op-de-expo/workshops-en-activiteiten/tai-chi/


15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page