top of page

Sonus faber Lumina, handgemaakt in Italië

Ze worden weleens de Maserati onder de luidsprekermerken genoemd, en dan hebben we het over het Italiaanse luidsprekermerk Sonus faber. Opgericht in 1983 produceert dit topmerk tot op de dag van vandaag bijzonder klinkende en prachtig vormgegeven luidsprekers variërend in prijs van grofweg 400 tot 52.500 euro per stuk. Het is geen toeval dat ik deze twee uitersten noem, want het is Sonus faber met de komst van de Lumina serie gelukt om het DNA van hun topmodel Aida te laten weerklinken in de instapserie van het prestigieuze merk.


Minimalisme viert hoogtij om de essentie van deze serie voor zich te laten spreken. De inherente muzikaliteit maakt de luidsprekers bijzonder toegankelijk en het gemak waarmee ze spelen maakt de keus voor bijpassende versterker geen ingewikkelde.

De Lumina serie bestaat uit drie modellen. De Lumina I twee-weg boekenplankluidspreker (280 x 148 x 213mm) die voor € 399 per stuk je huiskamer met zoetgevooisde klanken kan vullen in een eenvoudige stereo-opstelling of als onderdeel van een surround setup, gevolgd door de Lumina III drie-weg vloerstaande luidspreker (989 x 228 x 277,7mm) a € 999 die de serieuzere luisteraar moet kunnen bekoren. De gelederen worden gesloten door de Lumina CI twee-weg centre luidspreker (168,6 x 523,6 x 212,7mm) die voor € 649 letterlijk het centre piece kan vormen van een Lumina thuisbioscoop.

In alle modellen vind je de kenmerkende 29mm Damped Apex Dome tweeter met hand gecoate Kurtmüller diafragma en de papierconussen die tezamen zorgdragen voor het toegankelijke Sonus faber geluid. De Lumina III vloerstaande luidspreker heeft een neerwaarts gerichte baspoort aan de onderzijde en die van de overige twee modellen wijst naar voren, hetgeen plaatsing nog eens vergemakkelijkt.


Sonus faber heeft behalve in de geluidskwaliteit ook het DNA in het Italiaanse design terug weten laten komen, waardoor naast de oren ook de ogen gestreeld worden. De afwerking van het front in wengé, walnoot of zwart hout in combinatie met het Italiaans leer waarmee de zijkanten van de behuizing zijn bekleed, geven de Lumina luidsprekers net even dat stukje extra chique. Gezien de prijsstelling is dat toch best een prestatie te noemen.

Meer informatie op de website van importeur www.savoraudio.nl

65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page