top of page

KEF’s METAmorfose

KEF geeft er hoog van op. De ontdekking van het decennium. Metamateriaal. Het gebruik ervan absorbeert ongewenste geluidsgolven. Het klinkt een beetje als een super power. Sterker nog, in Pixar’s “The Incredibles” was het Meta Man die de leiding kreeg over de Meta Group, beschikte over superkrachten, kon vliegen, magnetisch manipuleren en teleporteren, hij had ook nog had röntgenzicht, een stem als een sonisch kanon, was onzichtbaar en kon met zeedieren communiceren. Is KEF’s Metamateriaal echt zo bijzonder?

Korte uitleg

Het antwoord is ja. Een luidsprekers produceert net zoveel geluid naar voren als naar achteren. Naar voren is gewenst, naar achteren, in de luidsprekerkast leidt het tot allerlei problemen die de uiteindelijke klank van het geheel niet ten goede komen. De energie in de behuizing zorgt voor problemen. Nu kan een gedeelte van die energie afgevoerd worden door een baspoort (waar dan ook weer aandacht aan besteed moet worden), maar de energie in de kast werd tot nu toe niet efficiënt aangepakt.

Knappe koppen bij KEF hebben hun aha moment gehad toen het besef indaalde dat je bestaande materialen kan combineren om eigenschappen te verkrijgen die tot verhoogde efficiëntie leiden, maar wat nu als je zelf een materiaal ontwikkelt dat zo goed als 100% efficiënt werkt?

KEF’s akoestische zwarte gat

Dit was feitelijk de geboorte voor het Metamateriaal van KEF. De eerste aanblik op het ronde labyrint van gangetjes deed me overigens denken aan dat spelletje uit mijn jeugd waar je al balancerend een of meerdere balletjes naar hun gaatjes moest dirigeren.

In werkelijkheid zorgt de combinatie van het materiaal en het complexe gangenstelsel voor een optimale afvoer van de geluidsenergie die zich normaliter aan de achterzijde van de tweeter ophoopt en het originele geluid als het ware versluiert. KEF vergelijkt de werking met het akoestisch equivalent van een zwart gat.

Resultaat is hoorbaar minder vervorming, hetgeen leidt tot een zuiverder weergave dan ooit voor mogelijk gehouden. Het zal niet als een verrassing komen dat het labyrint van Metamateriaal juist achter de centraal opgehangen tweeter van de kenmerkende KEF Uni-Q driveropstelling wordt geplaatst.

LS50 op het MATje geroepen

KEF’s geschiedenis gaat terug tot haar oprichting in 1961 door Raymond Cooke, die toen al bezeten was door de invloed van gebruikte materialen in luidsprekers op de uiteindelijke geluidskwaliteit. In 2011 werd met het traditionele uiterlijk van de rechthoekige monitorluidspreker gebroken met de komst van de KEF LS50 die uitgerust was met een compleet nieuw ontworpen Uni-Q driveropstelling.

Inmiddels zijn we aangekomen bij de 12e generatie Uni-Q die naast buitengewone akoestische nauwkeurigheid door de afgeronde vormen van de luidsprekerkast, de centrale tweeter met stervormige lens, de speciale vormgegeven woofer en speakerrand nu nog beter presteert door de implementatie van de Metamaterial Absorption Technology (MAT). Het komt nu allemaal perfect samen in de LS50 Meta, want zo hebben ze de eerste luidspreker waarin deze technologie is verwerkt, genoemd.


Unieke eigenschappen

Wat we in het verleden al hebben kunnen vaststellen is dat de LS50 akoestisch gezien één was. De LS50 Meta belooft echter een stuk verder te gaan. Nu ken ik de iconische KEF LS50 behoorlijk goed, dus mijn verwachtingen waren best hoog gespannen.

Aan het uiterlijk heeft KEF op het eerste gezicht niet veel veranderd, alleen zijn de afgeronde vlakken aan de achterzijde verder doorgevoerd om akoestisch zo onzichtbaar mogelijk te zijn. De behuizing is zo goed als trillingsvrij, waardoor de werking van de Uni-Q driver uitmuntende PRAT (Pace, Rhythm & Timing) eigenschappen krijgt.

De introductie van KEF’s MAT is cruciaal gebleken in de klanksignatuur van de nieuwe LS50 Meta. Op het uiterlijk van de originele LS50 was ik al verliefd, de toevoeging van de Metatechnologie heeft in mijn optiek werkelijk voor iets unieks gezorgd.

De KEF LS50 Meta is vanaf heden verkrijgbaar en kost 599 euro per stuk. Voor bijpassende statieven moet je 225 euro per stuk bijleggen. De Meta’s zijn verkrijgbaar in vier uitvoeringen, Carbon Black, Titanium Grey, Mineral White en als Special Edition in Royal Blue. Voor meer informatie en het boeken van een luisterafspraak bij een specialist kan je terecht op nl.kef.com

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page