top of page

Full retro met LEAK

Het Engelse LEAK is nu weer typisch zo’n merk waar je vrolijk van wordt. Deze keer een glimlach van de kenmerkend muzikale Britse hifi-apparatuur die dit iconische merk al sinds lange tijd produceert. Vanaf de oprichting door naamgever Harold Leak in 1934 ging het nog om audiocomponenten van hoge kwaliteit, maar toen niet lang daarna Ted Ashley als hoofd-techniek bij LEAK aantrad rolden er alleen nog maar betaalbare hifi-apparaten van uitmuntende kwaliteit van de band.

Ze maakten er luidsprekers, draaitafels, versterkers en ga zo maar door. Met WOII als aanjager voor expertise, brak LEAK in 1945 door met de LEAK Type 15 buizenversterker. 15 overheerlijke Watts afkomstig uit een push-pull triode geschakelde KT66 opstelling. De kenners weten dan genoeg. 1963 was het jaar dat de LEAK Stereo 30 versterker werd geïntroduceerd, een van de grootste LEAK successen en de blauwdruk voor het model dat de comeback voor het merk moet zijn, na meer dan 30 jaar radiostilte.


Het was de IAG Group, thuishaven van merken als Quad en Audiolab, die besloot de legende te laten opstaan uit haar as. Met de uiterlijke art-deco ontwerpkenmerken laat het LEAK van nu zien de kwaliteitsgarantie van vroeger af te geven, maar als je naar de specificaties van de versterker kijkt, merk je met een ultramodern variant van doen te hebben.De hoogwaardige ESS D/A converter stelt de kenner al gerust, de aanwezigheid van hi-res (aptX) Bluetooth, vier digitale én drie analoge ingangen, waarvan één specifiek voor de draaitafel (MM), zorgen ervoor dat ook de normale muziekliefhebber terecht kan. Of het nu via de smartphone of vinyl is, het maakt niet uit. De geïntegreerde versterker is met 2x 45W ruim voldoende voor de meeste luidsprekers.

Om het aanbod helemaal compleet te maken, komt LEAK tevens met een CD loopwerk, de LEAK CDT die naast CD’s ook overweg kan met WAV, MP3, AAC en WMA bestanden. De Stereo 130 gaat € 799 kosten en de CDT € 549. Om full retro te gaan met de houten behuizing moet 100 euro extra betaald worden. Meer informatie op www.quad-raad.nl

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page