top of page

De draaitafel is terug

Behalve het thuisland van ’s werelds bekendste bodybuilder/acteur/gouverneur, de schnaps en de après-ski, vind je in Mistelbach, Oostenrijk ook het hoofdkantoor van de grootste producent van draaitafels Pro-Ject Audio Systems. Behalve veel, maakt het merk vooral betaalbare pick-ups. En zonder poespas, of zoals ze het vandaag de dag noemen Plug&Play. Zo uit de doos aansluiten op je versterker, die veelal niet eens een aparte phono aansluiting hoeft te hebben, en zelfs zonder versterker, als je de draaitafel via Bluetooth laat spelen. Pro-Ject is dus van alle markten thuis.


Betaalbare stereokwaliteit

Zoals ieder groot merk, is ook Pro-Ject ooit klein begonnen. In dit geval als gedachtenspinsel van een andere terminator, Heinz Lichtenegger. Hoewel het merk Pro-Ject in 1990 door hem is opgericht, begon het allemaal toen hij als liefhebber van muziek met verve platen draaide en zich later tijdens zijn werkzaamheden als hifi-specialist en importeur begon af te zetten tegen de opkomst van de CD en daarmee de afvlakking van de analoge warmte in de geluidsreproductie.

Een bewijs daarvan is zijn eigen platenverzameling die uit meer dan 80.000 elpees bestaat. In die zin gaat de vergelijking met een terminator ook echt op, want Heinz heeft zich als een ware strijder voor de analoge kwaliteit opgeworpen.


En laten we vooral een ander belangrijk aspect van Pro-Ject niet uit het oog verliezen, kwaliteit die hand in hand moet gaan met betaalbaarheid.

Van alle markten thuis

Vandaag de dag is Pro-Ject zoveel meer dan een draaitafelmerk. Met het hoofdkantoor in Oostenrijk, staan de belangrijkste fabrieken in de Tsjechische Republiek en Slovakije en rollen er behalve draaitafels in echt alle soorten en maten tegenwoordig ook (phono)versterkers, DA converters en streamers onder merknaam Box Design by Pro-Ject Audio Systems, die met dezelfde filosofie gebouwd zijn.Zelfs de vrouw van Heinz is nauw betrokken bij zijn uit de hand gelopen hobby en staat aan het hoofd van de productie van de luxe afdeling van hun draaitafels onder de merknaam EAT (European Audio Team). In feite kan je zeggen dat je voor een fatsoenlijk gemaakte draaitafel bij de familie Lichtenegger terecht kan van 200 tot 20.000 euro.

Met de muziek mee

Als je per jaar meer dan 120.000 draaitafels produceert, dan ben je niet alleen de grootste producent. Je bent dan bepalend in een marktsegment. In dit geval die van het vinyl en de stereoweergave. Als voorstander van betaalbare kwaliteit Pro-Ject concentreert het merk zich niet op Bluetooth en streaming, maar als voorvechter van de klassieke hifiset. Pro-Ject gaat niet alleen met de muziek mee, maar zeker ook met de tijd. Klassiek stereo, maar dan wel met een moderne twist.

De moderne technieken worden simpelweg geïntegreerd in hun producten, tenminste als je dat zou willen. De wens van de gebruiker staat dan ook altijd voorop. Of je nu een klassieke hifiset hebt, een streaming systeem of zelfs een Bluetooth speaker of hoofdtelefoon, Pro-Ject heeft zeker een model dat bij jouw portemonnee past. Combineer je een Pro-Ject draaitafel met hun hificomponenten, dan weet je je ook nog eens verzekerd van een totaaloplossing die zo weinig ruimte in beslag neemt, dat er des te meer overblijft voor de platenverzameling. Want daar was het uiteindelijk allemaal om te doen.

Kijk voor meer informatie op www.project-audio.com


18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page