top of page

Alle gekheid op een stokje

Het zijn rare tijden. Hebben we hier te maken met onze komende verkiezingen in de houtgreep van de Coronatoestanden, in the good old US of A was het andere koek met hun laatste presidentsverkiezingen. Liever gezegd, met alle idiotie eromheen. Gekker dan dat kan het toch niet worden?


Na het volgen van de impeachment poppenkast die zich daar afspeelde hebben de woorden “You’re Fired” voor mij nieuwe betekenis gekregen. Woorden die alleen niet uit hebben mogen monden in daden. Althans niet van de heren politici. Weet je het nog: de daden die wij met leden ogen hebben mogen aanschouwen waren die van een gehoornde sjamaan, een lookalike van Forrest Gump en nog een malle Pietje die me vaag deden denken aan de Village People. Dat Trump met zijn familie in het presidentiële vliegtuig onder begeleiding van het nummer “YMCA” de aftocht mocht blazen, was een opmerkelijke samenkomst van gebeurtenissen. Constitutioneel kreeg een geheel nieuwe betekenis.


Waarschijnlijk zal hier hier in den lande anders gaan en ook in de USA was het vroeger wel anders. Als je een idee wilt krijgen hoe anders, heb ik een tip. “Hamilton”.

Niet zo lang geleden is van deze Broadway sensatie een album én filmregistratie verschenen. Bedolven onder vele prijzen, waaronder een Grammy en een Pulitzer, katapulteerde deze meesterlijk productie waar rap en poëzie elkaar op unieke wijze afwisselen, de naam en faam van bedenker, schrijver en acteur Lin-Manuel Miranda naar ongekende hoogten. Muzikaal is het een serieus hoogtepunt in de recente geschiedenis, maar het biedt ook een uniek inzicht in de politiek en sociale omstandigheden ten tijde van het begin van de Verenigde Staten.


Centraal staat Alexander Hamilton, een immigrant uit de Caraïben, die je meeneemt naar de belangrijkste gebeurtenissen die Amerika gevormd hebben tot wat het nu is. Alleen daar was toen sprake van een echte revolutie, van echte offers, van echte eer.


Je word meegenomen naar het oude New York en maakt er onder andere kennis met George Washington, Thomas Jefferson en John Adams, de socialista’s van de Schuyler familie, de enorm jonge vrijheidsstrijders zoals Alexander Hamilton en Aaron Burr, en vele anderen die het tijdsbeeld van toen op unieke wijze neer weten te zetten.

De musical is een lust voor oog en oor, en de geluidsregistratie zal ook na herhaaldelijk beluisteren, geen moment vervelen. Het enige wat je nodig hebt is een abonnement op Disney+ en/of TIDAL. Voor beide streamingdiensten kan je voor niets een proefperiode starten, dus wat let je.


Steek je ook nog wat op over het “echte” Amerika.


42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page