top of page

De knuffel van een Waterbuffel

Exotische delicatessen op topniveau, uit eigen land

Het glooiende landschap van Noord-Oost Twente kent vele verrassingen en deze, in de buurt van Denekamp, is wel een heel bijzondere. Nèt buiten de bebouwde kom ligt de habitat van een kudde waterbuffels. Iedere liefhebber van mozzarella weet dat alleen de melk van deze exotische dieren de authenticiteit van de kaasdelicatesse garandeert. Een exotisch verhaal? Oordeel zelf. In ieder geval is het een uitzonderlijk verhaal, met uitzonderlijke gevolgen.

© Anita Neve Fotografie

Heb veel met Twente. Eerst was het de liefde voor een blonde schone die mij er bracht. De romance bleek onderhevig aan een houdbaarheidsdatum, helaas. Maar de liefde voor de streek is gebleven, niet in de laatste plaats gevoed door een bevriend stel, dat besloot de Randstad te verruilen voor een plek in het Twentse landschap, op 100 meter afstand van de Duitse grens. Tijdens een van de logeerpartijen aan de Broekdijk in Manderveen stelt de vrouw des huizes voor mozzarella te gaan kopen bij een waterbuffelfarm.

 

Nu heb ik mijn paspoort altijd op zak, om direct een vlucht te kunnen boeken. Maar als Ine, zo heet ze, kordaat met mand en laarzen in de auto stapt, vraag ik me af of al die buitenlucht een wellicht iets tè dramatische uitwerking heeft gehad op haar mentale gesteldheid. Niet dus. Aan de Ahuisweg in Denekamp stappen we uit bij een stal waar inderdaad zo’n twintig flink gehoornde buffels de westerlingen vriendelijk begroeten.

 

 

Nog groter is de verbazing als Ine mij even later de producten uit de boerderijwinkel laat proeven. Goddelijk. En wat blijkt? Belangrijke afnemers waren en zijn, onder meer, de gerenommeerde Italiaanse restaurants in Amsterdam. Niks import uit Italië. Gewoon uit Twente. Nou ja, wat je gewoon noemt. De nieuwsgierig gewekt. En gebleven.

[lees verder]

bottom of page